15 juni 2023 - 5 februari 2024
Thom Steinbusch ([email protected])
Heel Heerlen Beweegt is een initiatief wat inwoners van Heerlen, jong en oud, stimuleert tot bewegen en ontmoeten. Het doel is middels beweging vitaliteit en sociale cohesie te stimuleren. Het team van Heel Heerlen Beweegt helpt (zorg)partners in het vormgeven van een breed informatief, actief of interactief bewegingsaanbod. Vanuit de behoeftepeiling in Douvenrade, (enquête behoeftepeiling Douvenrade Meander 25-07-2023) blijkt dat er bij bewoners behoefte is aan een groter aanbod op vlak van beweging. Fysio Sevagram en omliggende praktijken hebben een actief aanbod in Douvenrade wat tot nu toe gericht is op veelal reactieve zorg aan individuen. In overleg met Heel Heerlen Beweegt, Fysio Sevagram,Meander, Standby en de coördinator Communitycare wordt een basis gelegd voor groepsgericht aanbod op het onderwerp bewegen en ontmoeten. Pro-actief, interactief en informatief (preventie) zijn hierbij centrale thema's. We willen gezamenlijk een structureel aanbod genereren binnen en om Douvenrade wat bewoners dient te prikkelen pro-actief in beweging te komen. Het aanbod dient divers qua intensiteit en doel te zijn. Denk hierbij aan wandelgroepen, een informatieve beweegmarkt, rollatortraining ect. Het vergroten van het bewegingsaanbod binnen Douvenrade heeft primair als doel de thuiswonende ouderen langer vitaal en zelfredzaam in mobiliteit te houden. Secundair staat ontmoeting en het bevorderen van sociale cohesie. In oktober 2024 is vanuit deze samenwerking een wandelgroep gestart waarbij een 8 senioren, onder begeleiding van een beweegcoach van Heel Heerlen Beweegt en een Fysio van Sevagram, aan de slag gaan met het vergroten van hun conditie, loopradius en netwerk. Dit alles met de gasterie Douvenrade als gezellig start en stoppunt.
In Q3 van 2023 is er een basis gelegd voor een structureel en periodiek bewegingsaanbod (actief/interactief en informatief) binnen Douvenrade. Dit aanbod dient de vitaliteit, zelfredzaamheid en sociale cohesie binnen Douvenrade te bevorderen en wordt gevorm in samenwerking met burgers, Heel Heerlen Beweegt, fysio Sevagram, Meander Buurtschakel, Standby en Coördinator Community Care. De daadwerkelijke uitvoering van het aanbod wordt vormgegeven vanuit fysio Sevagram en het team van Heel Heerlen Beweegt.
In de maanden van de Pilot hebben 8 deelnemers wandeltraining ontvangen. Ze zijn 3 keer begeleid door een ervaren wandelcoach die gezamenlijk een geschikte route met de deelnemers bepaald heeft. Voorafgaand aan de eerste wandeldag heeft een hulpmiddelencheck plaatsgevonden vanuit een ergotherapeut van Sevagram. Deze ergotherapeute heeft in totaal 6 keer meegelopen in 6 achtereenvolgende weken en heeft de deelnemers advies gegeven over gebruik hulpmiddelen in afwisselend terrein en tips rondom verbeteren mobiliteit en conditie. 1 deelnemer heeft vervolgens nog eerstelijns behandeling vanuit Sevagram ontvangen. Bij de eerste wandeling heeft ook Marc Wanders (Heel Heerlen Beweegt) en Bert Vreuls (Standby) meegelopen. Bert heeft vervolgens de groep nog enkele keren op hun vertrekpunt getroffen en gestreefd naar het vormen van een autonome wandelgroep. Van de 8 deelnemers zijn er ongeveer 3 afgehaakt vanwege het hoge wandeltempo en/of het weer. De 4 overige deelnemers hebben nog een aantal keer zelfstandig gelopen maar hebben dit in de winter niet meer opgepakt. In het voorjaar van 2024 wordt een nieuwe wandelgroep opgericht waarin we opgedane ervaring en inzichten meenemen. Plus (onder andere): • Hulpmiddelencheck vanuit ergo is een welkom aanbod en werd ook door niet wandelaren bezocht. • De wandelbegeleiding vanuit (Amke) ergo, Mark (heel heerlen beweegt) en Jacques als wandelcoach is belangrijk om de groep het vertrouwen te geven in hun mobiliteit en eigen vaardigheden. • Ontmoeting is gestimuleerd onderling • Het sociale aspect van starten en stoppen vanuit de gasterie wordt als waardevol ervaren en helpt bij het vergroten van het groepsgevoel. • Het streven naar een groep die autonoom blijft wandelen (vanuit Bert en Jinny (Buurtschakel Meander) ) is noodzakelijk omdat dit niet na 6 keer begeleid wandelen zelf is ontstaan. Min: • de snelheid en conditie in de groep verschilde behoorlijk waardoor er min of meer 2 groepen ontstonden • de wandelgroep was niet inclusief voor bewoners in een rolstoel • Het seizoen hielp niet aan het doorzetten van de wandelgroep vanuit bewoners zelf • De fysieke inzet van de ergo is niet declarabel binnen WLZ of eerstelijns wat het een dure kostenpost maakt voor Sevagram Nieuwe inzichten: • Wellicht twee wandelgroepen groepen. 1 groep wandelaren met geen tot weinig hulpmiddelen en fysieke uitdagingen. Deze kort begeleiden vanuit professional (ergo en/of wandelcoach) en deze vervolgens middels vrijwilliger autonoom laten lopen. Groep 2 zou dan bestaan uit mensen met meer beperkingen in mobiliteit/conditie en een langere begeleidingsbehoefte. Deze groep dan ook tot 6 keer begeleid laten lopen met professional en vervolgens met vrijwilliger continueren. • Wellicht financiering voor de ergotherapeut vanuit Gemeente Heerlen ikv valpreventie? • Wandelgroep laten starten in voorjaar of vroege zomer ikv weersomstandigheden.