Terug naar afgeronde projecten

Somnox Slaaprobot

Thema

Gepersonaliseerde ouderenzorg

Type

Making things better

Tijdlijn

4 januari 2021 - 14 september 2020

Contactpersoon

Anouk Ronkaars ([email protected])

Inhoud

De Slaaprobot werd in 2015 bedacht door vier studenten van de TU Delft tijdens een minor Robotica. Vanuit hun doel om slapeloosheid de wereld uit te helpen, ontwikkelden ze een ‘zachte robot’ die een langzame ademhalingsbeweging simuleert en kalmerende geluiden afspeelt. Na een succesvolle crowdfundingscampagne werd de Slaaprobot verder ontwikkeld, in productie genomen en in april 2019 op de markt gebracht. De Slaaprobot werd in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met stressgerelateerde slaapproblemen en geïntroduceerd op de consumentenmarkt. Al in een vroeg stadium kwam veel interesse vanuit zorginstellingen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking om de Slaaprobot in te zetten als hulpmiddel voor slaapproblematiek in deze doelgroepen

Doelstelling

De pilot werd opgezet als exploratie richting gebruik van de Slaaprobot in de intramurale zorg. Somnox wilde in kaart brengen: • Welke waarde de Slaaprobot biedt aan diverse doelgroepen in de zorg (effect), • Hoe deze het beste ingezet kan worden in de zorg (implementatie), • Op welke aspecten doorontwikkeling nodig is om effectiviteit in de zorg te verbeteren (ontwikkeling). Het doel van het onderzoek was: • Een heldere handleiding en scholing voor gebruik van de Slaaprobot in zorginstellingen ontwikkelen, • Verbeterpunten identificeren voor ontwikkeling van de robot en app in de zorg, • Een onderzoeksagenda opzetten voor validatiestudies naar het effect van de Slaaprobot.

Resultaat

Bij vijftien van de drieëndertig cliënten die de Slaaprobot wilden gebruiken, werd een positief effect geobserveerd. De resultaten laten - naar verwachting - zien dat de Slaaprobot geen ‘wondermiddel’ is dat direct voor iedereen werkt. De resultaten zijn daarnaast verkregen uit een korte onderzoeksperiode en in een exploratieve en pionierende fase, waarin nog weinig kennis was over de juiste manier van introduceren en de meest geschikte doelgroep. De positieve resultaten in verschillende zorgorganisaties laten de potentiële waarde van de Slaaprobot zien, zoals beter doorslapen, minder alarmeringen en meer rust overdag. Verder onderzoek gedurende een langere onderzoeksperiode is nodig om te bepalen welke factoren ervoor zorgen dat de Slaaprobot ontspanning biedt of juist onrust veroorzaakt, en voor wie. Om het anekdotische bewijs te onderbouwen en verder te onderzoeken, zal een grotere studie opgezet moeten worden inclusief controlegroep. Dit onderzoek laat zien dat de Slaaprobot aan bewoners van zorginstellingen een hulpmiddel kan bieden om slaap of ontspanning te bevorderen. Op beide aspecten werd positieve observaties gedaan voor verschillende cliënten: zij sliepen beter door, vielen sneller in slaap of waren overdag rustiger. Ook bood de Slaaprobot genegenheid en werd er een vermindering van angst en onrust werd geobserveerd. Het advies is om de Somnox Slaaprobot mee te nemen in de implementatie van het nieuwe 'slaapprotocol' binnen Sevagram.