Terug naar afgeronde projecten

Virtual Reality stressreductie

Thema

Duurzame inzetbaarheid

Type

Re-inventing our business

Tijdlijn

26 augustus 2024 - 31 december 2024

Contactpersoon

Tim van de Geijn ([email protected])

Inhoud

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks lopen meer dan één miljoen mensen risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen, wat neerkomt op 16% van alle werknemers. De verzuimkosten voor werkgevers waren in 2022 gemiddeld €11.000 per werknemer; Dit betekent ruim €3,7 miljard aan verzuimkosten voor heel Nederland. Iets minder dan de helft, 43%, van de totale verzuimkosten is het gevolg van werkstress en daarmee de meest kostbare reden van verzuim. Uit een rapport van ABNAMRO en MentaVitalis blijkt dat het verzuim onder Nederlandse werknemers in 2022 een historische hoogte van 5.2% heeft bereikt. Ruim een derde van de werknemers vindt dat maatregelen tegen werkstress nodig zijn. Ontspanningstechnieken zoals mindfulness en yoga kunnen helpen, maar zijn vaak moeilijk in te passen in het dagelijks leven.

Doelstelling

De doelstelling van dit onderzoek is om op empirische wijze, de effectiviteit van VRelax als Virtual Reality relaxatietool vast te stellen, bij het verminderen van werk gerelateerde stress onder medewerkers binnen de ouderenzorgorganisatie Sevagram.

Resultaat

Een onderzoek naar de meerwaarde van Virtual Reality (VR) bij duurzame inzetbaarheid van medewerkers heeft de volgende conclusies opgeleverd:

  • De VR-bril en VRelax hebben een tijdelijk stressverlagend effect.
  • VR helpt medewerkers om bewust pauzes te nemen.
  • Structurele effecten zijn te verwachten bij integratie in een breder beleid voor duurzame inzetbaarheid.
  • Het stressreducerende effect is onafhankelijk van geslacht en basis-stressperceptie (PSS-score).
  • Binnen de onderzoeksgroep waren geen medewerkers met een hoge PSS-score.

Dit onderzoek bevestigt dat VR stress kan verminderen. Voor duurzaam gebruik is integratie in het vitaliteitsbeleid cruciaal, bijvoorbeeld via een welzijnskit met technologieën zoals een exoskelet en VR. Tegelijkertijd blijft pragmatiek belangrijk; eenvoudige interventies zoals wandelen kunnen vergelijkbare voordelen bieden zonder technologie. VR moet daarom een aanvulling zijn, geen vervanging. In 2025 onderzoeken we de mogelijkheid om VR voor zowel cliënten als medewerkers vanuit dezelfde hardware te combineren om de impact te vergroten. Het innovatieplatform volgt de snelle ontwikkelingen in VR nauwgezet.